Derfor er ‘Gør-Det-Selv’ Dødvægtstab for din Virksomhed

animationsvideo program

Derfor er ‘Gør-Det-Selv’ Dødvægtstab for din Virksomhed

Du har sikkert hørt det før:

Gør det, du er bedst til og lad andre ordne resten.

Sådan beskæftiger vi os alle sammen med det, vi er gode til, og ingen spiller tid på noget, de alligevel ikke kan finde ud af. Sådan lyder salgsmantraet fra rigtig mange firmaer, men hvad er det egentlig, der ligger bag denne tankegang?

Er det bare dovenskab der gør, at man ikke selv tager tiden ud af sin kalender og får ordnet de ting, man ikke rigtig gider? Eller er der noget om snakken, så det rent faktisk giver god mening kun at beskæftige sig med sin spidskompetence – eller i hvert fald noget af det, man er god til?

I dette indlæg vil jeg jonglere lidt med termen dødvægtstab. Den Store Danske definerer begrebet dødvægtstab og bruger ‘gør det selv arbejde’ som et eksempel:

Øget udbredelse af gør det selv-aktiviteter er et andet eksempel. Her skyldes tabet, at folk pga. skatten bruger en del af deres samlede potentielle arbejdstid på opgaver, som udføres med lavere produktivitet end deres hovederhverv. – DenStoreDanske

dødvægtstab

Humlen er altså, at man bruger sin tid på noget, man ikke “er bedst” til. I et samfundsmæssigt perspektiv vil det føre til et tab, fordi den tid, du bruger på det, du ikke er bedst til kunne være brugt på en større værdiskabelse, hvis du havde brugt din tid på det, du er specialiseret i.

Gør det selv arbejde udføres med lavere produktivitet end den produktivitet, du ville kunne lægge for dagen, hvis du kun beskæftigede dig med dit hovederhverv.

I relation til det, jeg startede dette indlæg med, så er der måske en mening med, at du betaler dig fra det, der ikke er dit hovederhverv. På den måde udføres opgaven, du skal have løst med en højst mulig produktivitet, og det kommer i sidste ende alle til gode.

Vi kan jo lave et lille regnestykke til at illustrere ovenstående ide:

Din timeløn er 300 kr. for dit hovederhverv – altså i det job, du normalt laver til daglig – og du skal så klippe din hæk, hvilket tager dig 5 timer. Hækklipning ender altså med at koste 1500 kr. i ‘din tid’.

Hvis du i stedet skulle have en gartner ud og klippe hæk, så ville han måske koste 400 kr. i timen, men fordi hækklipning er gartnerens hovederhverv, kan han klare hele hækken på 2 timer. Altså koster hækklipning nu kun 800 kr. i ‘hans tid’.

Forskellen mellem de 1500 kr. af din tid og de 800 kr. af hans tid giver altså –700 kr. i dødvægtstab – som samfundet går glip af, hvis man skal fortsætte ud af den samfundsøkonomiske tangent. Men ud fra din egen synsvinkel, så ville du kunne have brugt de 5 timer i haven på 5 timer ved skrivebordet i stedet – og måske have tjent et par tusinde der. Det giver altså rigtig god mening for både dig og partneren at gøre det, I er bedst til.

Tænk lidt over det – dødvægtstab som investeret arbejde i ting, du ikke beskæftiger dig med til daglig. Hvis du skal have løst en opgave, som ikke er dit hovederhverv, så overvej om du måske skulle have en specialist ud, der netop beskæftiger sig med den pågældende opgave i stedet for. Dette vil ofte ende med at være nemmere for dig og billigere i den forstand, at du ikke spilder din tid og hurtigere, fordi en professionel kan klare opgaven på den halve tid.

Mange sidder f.eks. og nørkler med deres hjemmeside i timevis – eller dagevis, fordi der er et eller andet, der driller. Da kan det være rigtigt nedslående at regne ud, hvor mange timer, man faktisk har brugt på at sidde og lave hjemmeside, som kunne være investeret bedre i at beskæftige sig med netop det, man er bedst til.

Havde du i stedet betalt en programmør for at bruge et par timer på din hjemmeside, ja så ville problemet sikkert være løst på ganske kort tid til en pris, der ligger langt under, hvad din akkumulerede tid endte ud med at koste dig.

Gør-Det-Selv med Animationsvideo Program?

Nu har jeg jo denne virksomhed, Webly, der laver billige animationsvideoer, og det er der efterhånden kommet rigtig mange gode værktøjer til at gøre selv. Dog ligger der en masse timer i at lære værktøjerne at kende, uddannelse i hvordan man kondenserer et budskab, opbygge et netværk af kompetencer udover selve det at animere – og få det altsammen til at gå op i en højere enhed.

Derfor kan man godt lave det selv med et animationsvideo program, hvis man har tiden, ekspertisen og interessen, men tænk over, om det i virkeligheden kan svare sig, eller om din tid er bedre investeret andetsteds, så du i stedet skulle overveje at købe dig til en animationsvideo – frem for at sidde og kæmpe i dagevis med at få det til at spille. Og så i sidste ende ende ud med et suboptimalt produkt..

Jeg håber, du syntes om mine tanker omkring den samfundsøkonomiske term dødvægtstab – og perspektiveringen over det at spilde tiden på ting, der ikke er ens hovederhverv. Som altid er du meget velkommen til at kommentere på indlægget eller kontakte mig, hvis du har spørgsmål til skrivelsen her – eller til animationsvideo generelt.

Hav en god dag!

Med venlig hilsen,

Rued Caspar Riis
Stifter af Webly

Rued portræt

Kom igang her knap

Tags:
,
Rued
rued@webly.dk
No Comments

Post A Comment